Slutt på fisk, fugl, storfe og miljøsvin

Min uke som vegetarianer

For kort tid siden bestemte jeg meg for å ta et oppgjør med miljøsvinet i meg. Det har lenge levd et relativt godt og lovløst liv. Ingen regler, ingen hindringer. Et lykkelig og frittgående svin. Det var på tide med endring.
 
 
Jeg vet jeg ikke er den verste der ute. Jeg kunne skutt opp raketter fra takterrassen, eller laget leverpostei av utrydningstruede arter. Jeg gjør ingen av delene. Likevel vet jeg at jeg ikke har alt mitt på det rene. Jeg spiser nemlig mye kjøtt. Mye mer enn jeg trenger. Det er ikke så bra i en verden der en skummel gruppe med problemer har vokst seg ganske store.
 
 
Det er ikke så lett å vite hvor man skal begynne. Man blir liksom så liten i forhold til alt det truende og skumle. Men man er aldri for liten til å gjøre store ting, sier Nasse Nøff. Med det i bakhodet bestemte jeg meg for å gjennomføre en intensiv uke som vegetarianer: Prosjekt vegetar. Målet var å finne gode alternativer til kjøttbaserte retter, og forhåpentligvis inspirere andre til å gjøre det samme. Et sted må man jo begynne. Verden redder ikke seg selv.
 
 
Det viste seg raskt at ikke alle syntes prosjekt vegetar var like stas. De syntes ikke det var dumt heller. Absolutt ikke. De ville bare ikke høre så mye om det.
 
 
Da jeg var tenåring mente jeg at alle andre musikksjangere enn metal var helt duste. DET skjønner jeg at folk syntes var irriterende. Den typen meninger er liksom ikke så verdifulle. Jeg synes det er litt annerledes når man prøver å redde verden.
 
 
En annen ting jeg oppdaget var at folk synes vegetarmat er ganske skummelt. Sikkert fordi de, akkurat som meg, bare har favorittretter som inneholder kjøtt. Derfor virker det naturlig å tenke at om mat ikke inneholder kjøtt, så er den vond.
 
 
I tillegg tror mange at vegetarmat ikke inneholder nok næring.
 
Ved ukas slutt følte jeg meg verken bedre eller verre enn uken før, da jeg spiste kjøtt. Et sunt kosthold er vel sunt uansett, samme om det er plantebasert eller ei.
Det overrasket meg hvor smertefritt det hele gikk. Da jeg startet tenkte jeg at det kom til å bli litt vanskelig. I stedet har jeg spist bedre mat denne uka enn på lenge. Det har vært fredagsmiddag hver dag, bare med god samvittighet.
 
 
Målet var å redusere kjøttforbruket. Etter disse dagene virker ikke det som et problem overhodet.
 
 
Hvis man først har lyst til å være med å redde verden, så er dette en skikkelig lett måte å gjøre det på.
 
 
 
I løpet av uka postet jeg alt jeg spiste på instagram under hashtagen #livetblantgrønnsakene. Alt var godt, noe var best. Her er det beste:
 
 

Frokost:

 
Hjemmebakt rundstykke med friskt og godt pålegg. (…Og ingen frokost uten Fantomet)
 

 

Middag:

 
Falafel med chilisaus og couscous.
Frykten for kikerter er overvunnet. Falafel altså! Snaskens!
Like godt som vanlig taco. 
(Etter denne posten fikk jeg vite at all øl visstnok ikke er helt 100% vegetarisk på grunn av produksjonsmetode. Absurd.)
 
Hummus og Falafel-plate på The Kasbah
Vi koste oss. Ved siden av oss satt en gjeng og spilte backgammon. God stemning. 
 
Kokken Kristers gresskarsuppe og friterte broccoli
Grønn middag med Marte fra grønne jenter, kokken Krister, Nikolai og meg. Jeg skal spørre Krister om oppskriften. Legger den ut her etterhvert. Suppen hadde peanøttsmør i seg. Omnom!
 
Kjemperask pasta
Holdt på å besvime av sult etter jobb. Tomat, spinat, squash, sopp og løk-blanding med cashewnøtter. 

Dessert:

 
 
Her finnes det vel egentlig ikke et ikke-vegetarisk alternativ. Godt var det! Laget med norske høst-epler. Ekstra stas.
 
 
Jeg kunne spist varme bær til alle måltider. Nam!
 
 
 
Jeg har fortsatt en lang liste med oppskrifter jeg har lyst til å teste. Ikke bare spiser jeg mye mindre kjøtt, men det har blitt dobbelt så moro å lage mat. Win!
 
Laget på og brødskiver med peanutsmør