Om ikke-trakasserende ord som homo, slut og retard

”Rapporten vår viser at trakassering i dataspill er utbredt, men at det er stor uenighet om det er et problem eller ikke” sier Kristine Ask til Aftenposten. Hun og forskerkollega Stine H. Bang har gitt ut en rapport om seksuell trakassering i online-mediene.

Jeg ble litt i stuss da jeg leste det. Folk er uenige i om trakassering er et problem. Finnes det trakassering som ikke er et problem? ”Jeg ble litt trakassert, men det var egentlig greit.” Det kan jeg ikke tenke meg at noen har sagt. Det er kanskje sånn at noen ikke ser på det som trakassering i det hele tatt?

Videre står det ”Spill sees på som noe separat fra den virkelige verden med egne normer og omgangsformer” I tillegg nevnes det at homo, retard, hore, slut og fitte er vanlige skjellsord. Dette mener altså en del spillere er helt greit å si. Fordi andre regler gjelder i den digitale verden. Sist gang jeg hørte det bli sagt handlet det om Snapchat og stjålne bilder. Dette er jeg lei av. Jeg synes dette er skikkelig dumt. Den digitale verden er IKKE et magisk eventyrland dekket i glitterstøv der man kan kalle folk homo og fitte og stjele folks nakenbilder, uten at det har noen betydning for virkeligheten. Null stress, joggedress, liksom? Nei. 

Jeg kan jo bare spekulere, men jeg antar at mesteparten av disse spillerne ikke er homoseksuelle, utviklingshemmede eller kvinner.

1

2

3

Folk raser i kommentarfeltet under saken på aftenposten.no. Stian snakker om hvordan ”det ikke finnes grenser for hvor langt noen feminister kan dra offerrollen. ” Odd sier ”det er ikke kvinnehat og hetsing, det er ord som bare har blitt til skjellsord. Lars mener at  ”PK-gjengen ønsker å se diskriminering av minoriteter og kvinner, og da ser de det også. Undersøkelsene brukes bare for å bekrefte og underbygge det de mener fra før.”

Jaha.

Stian, Odd og Lars mener altså at damer er innmari hårsåre, som tar seg nær av å bli kalt noe så harmløst som fitte, hore eller slut. For i konteksten spill, betyr visst ikke disse ordene noe særlig.

Jeg, Jenny, er veldig uenig med Stian, Odd og Lars. Jeg, Jenny, synes det er ubehagelig når jeg spiller Team Fortess 2, og folk dekker veggene med sprays (bilder) av pornodamer. Jeg, Jenny, blir støtt og får ikke så lyst til å henge med folk som kaller meg fitte (fordi jeg har en!). Jeg vil ikke henge med dem verken når jeg spiller eller i virkeligheten. Slik er det visst mange andre som føler det også, i følge rapporten.

Så er det et problem?
4

 

For litt siden var det en sak om at barn roper ”jøde” til hverandre i skolegården. Jeg tror neppe disse barna leser Mein Kampf og maler små barter på hverandre på fritiden. Jeg tror ikke de er nazister. Likevel gjør det at jødiske barn gruer seg til å gå på skolen. Jeg tror ikke at de fleste av spillerne som bruker homo, retard, hore, slut og fitte som skjellsord er homofobe, rullestolveltende, kvinnehatere.

…Men ærlig talt! Selv om det ikke er vondt ment, så gjør det fortsatt vondt. For meg og for mange. Det er ekskluderende og kjipt. Vær så snill og ikke gjør det mer.

 

Laget på og brødskiver med peanutsmør