Grønn superlatsabb del 5

1

 

Tekst av Marte Guttulsrød fra Grønne Jenter

Britt er som kjent glad i ting som koster henne minimalt med energi, men som kan bidra til å gjøre verden til et litt bedre sted. Hun ble derfor i fyr og flamme  da hun kom over en side med gratis app’er som skal hjelpe oss å redde verden.

Britt ble spesielt begeistret for Beat the microbead-appen. Den lar deg scanne strekkoden til kosmetikkprodukter med smarttelefonen for å sjekke om de inneholder mikroplast. App’en er del av en internasjonal kampanje som jobber for å fjerne mikroplast i kosmetikk:

Mikroplast brukes i blant annet tannpasta, deodoranter og peelingprodukter. Se etter polyetylen (PE), polypropylen (PP), polyethylene terephthalate (PET) eller polymethyl methacrylate (PMMA) i ingredienslista!

Endel av mikroplasten er så liten at den går rett ut i havet, ofte via overvann i kloakken eller gjødsling i landbruket. Mikroplastens overflate tar opp skumle miljøgifter som PCB og DDT fra havet. Sjødyr forveksler ofte mikroplast med mat, og dermed får vi mennesker i oss hele herligheten.

 

fisk fisk2

 

Britt ble veldig engasjert etter at hun så denne TED-talken av en av de som startet Beat the microbead-kampanjen. I 2010 ble mellom 4,8 og 12,7 million tonn plast sluppet ut i havet. Britt blir både opprørt og litt svimmel av å tenke på det.

Mikroplast-appen er så langt lastet ned av over 80.000 på verdensbasis. Den gjør det lettere å boikotte produkter med mikroplast, og heller velge de mer miljøvennlige alternativene. Mikroplast kan nemlig enkelt erstattes med biologisk nedbrytbare alternativer som malt nøtteskall eller saltkrystaller.

Etter at Britt lastet ned app’en, har hun begynt å kjøpe tannkremen Zendium classic, som per dags dato er den eneste svanemerkede tannpastaen i Norge. Pluss i miljøsamvittigheten for marint biologisk mangfold!

 

3

 

Ble du gira på å redde verden, app for app? Se tipsene til Malin i Grønne jenter.

Les Britts tidligere tips: balkonghagemenskoppEcosia.og elsykkel

Laget på og brødskiver med peanutsmør