«Det må da værra lov å spøke litt»

Jeg syntes det var vanskelig å finne likesinnede jenter da jeg var yngre. Jeg likte dataspill, tegneserier, superheltfilmer og grandiosa. Det var lettere å finne likesinnede gutter. Vi kunne spille dataspill, lese tegneserier, se på superheltfilmer og spise grandiosa – akkurat slik både de og jeg ville. Topp stemning, syntes jeg.

Men så var det de gangene det ikke var topp stemning. De gangene jeg plutselig ikke passet inn. De gangene jeg sluttet å være med i gjengen, og ble jenta som ikke skjønte humoren. Hun pripne og litt nærtagende. Og jeg forsto ikke hva som var galt, for jeg tok jo alle de andre spøkene.
 
1
Jeg trodde helt oppriktig det var meg det var noe feil med.
 
En stund ønsket jeg så veldig å være gutt, bare så jeg kunne være med å le. Så jeg kunne se alle actionfilmene med tøffe menn og avkledde damer og bare le sammen med de andre. Det var så innmari ensomt på utsiden.
 
 
En hendelse som fikk meg til å tenke, var da jeg så Penn & Tellers program Bullsh*t. Programmet surret og gikk hyppig i et av mine gamle kollektiv. I en episode står Penn & Teller i sine mørke dresser sammen med en toppløs playboy-bunny kalt Natasha. Hun får æren av å understreke dagens poeng om at det ikke finnes noen link mellom vaksinering av barn og autisme.
 
En naken Natasha, en spøk mellom to voksne, intelligente, satiriske, morsomme og påkledde menn.
Det var aldri jeg som manglet humor, det var bare det at spøkene alltid gikk på min – på kvinners – bekostning. Det var ikke morsomt, det var kjipt.
En skulle tro det burde gjort meg lettet, men det gjorde meg bare forferdelig trist. For hvis det ikke var noe galt med meg, så var det jo noe galt med dem. Det gigantiske problemet som hadde fulgt meg så lenge, og som jeg trodde jeg kunne endre, var plutselig helt ute av min kontroll. Jeg følte meg hundre prosent maktesløs.
Jeg kjenner fremdeles litt på den følelsen, selvom jeg har skjønt at det er noe jeg kan gjøre. Og det er det jeg gjør nå, i disse radioresepsjonen og puppespøk-tider.
 
Men det må da værra lov å spøke litt?
Jeg synes heller vi bør være greie mot hverandre, slik at vi kan spille dataspill, lese tegneserier, se på superheltfilmer og spise grandiosa sammen.
 
Laget på og brødskiver med peanutsmør