Grønn superlatsabb del 1

 

1_superlatsabb_livetblantdyrene

Tekst av Marte Guttulsrød fra Grønne jenter

Britt er en helt vanlig superhelt (som de fleste av oss). Det er alltid mye som skal gjøres, og dagene er travle. Katter skal reddes, skurker skal stoppes og selvangivelsen må fylles ut.

 

7_superlatsabb_livetblantdyrene

 

Når Britt kommer hjem etter en lang dag, vil hun helst slenge seg ned på sofaen med føttene i været. Kanskje til og med se den siste episoden av Downton Abbey.

Men Britt vil gjerne gjøre noe annet også. Akkurat som superhelter flest, har hun lagt merke til at store og skumle problemer har dukket opp. Mye større enn katter fanget i trær. Været endrer seg, avfall hoper seg opp og luften blir skitten. Britt synes det er skummelt, og vil gjerne bidra.

 

2_superlatsabb_livetblantdyrene

 

Finnes det noe hun kan gjøre, som krever liten innsats, men har stor effekt?

Britt har etterhvert kommet fram til fem enkle triks for travle superhelter som gjerne vil rekke å være litt late innimellom også:

 

3_superlatsabb_livetblantdyrene

 

En av seks drømmer om å flytte til et småbruk. Den stressende byhverdagen kan få selv de mest hardbarkede blant oss til å ville hoppe av karusellen for å leve mer i pakt med naturen.

Noen ganger tar det litt tid før drømmer går i oppfyllelse. I mellomtiden kan en frodig vinduskarm eller balkongkasse gjøre susen.

Hva er egentlig greia med å dyrke ting selv? Det er superstas å kunne høste sine egne tomater! Du kan selv bestemme om de skal være gule, lilla, sorte eller stripete. Å dyrke er litt som ha et husdyr; noen trenger at du bryr deg om at frøet eller planta har det bra. Du blir mer bevisst på hva som er i sesong når, og hvor mye innsats som faktisk ligger bak en gulrot eller en reddik. Tomatene slipper å transporteres over lange avstander, og avgir derfor mindre CO2-avtrykk. Og så er det kult å invitere venner på middag med egenprodusert salat fra din egen lille oase.

Forskning viser at dyrking er bra for både kropp og sjel. Jord inneholder nemlig bakterien Mycobacterium vaccae som utløser lykkestoffet serotonin i hjernen vår. En skal derfor ikke kimse av hvor mye lykke du kan få ut av noen frø og litt jord!

Trenger du inspirasjon? Det ligger masse kult på nett. Blant annet denne TED-videoen om en dame som til tross for en bitteliten leilighet har funnet kreative måter å dyrke på inne.

Og her er noen nyttige steg-for-steg tips fra Majobo

 

4_superlatsabb_livetblantdyrene

 

Balkonghage er et godt alternativ for alle oss som verken har tid, råd eller føler oss klare til å flytte på landet for å bli 100% selvforsynte.

 

5_superlatsabb_livetblantdyrene

 

Egen balkonghage er både superlett og gøy, og er et godt bidrag til prosjekt “superlatsabb med god samvittighet”.

 

6_superlatsabb_livetblantdyrene

 

Laget på og brødskiver med peanutsmør